Hier kunt u naar hartenlust zoeken naar medische achtergronden.
Helaas is het meeste in het Engels.

http://www.cdc.gov/niosh/updates/upd-06-30-04-2.html

Onlangs gepubliceerd in een Nederlands vakblad

 
 

 
 
© 2008 <ISM Seat> All Rights Reserved  |   US Patent number: D409009  |  Design by
 PC Paula, LLC


On September 5, 2006 we traveled to the University of Hamburg to have the new Adamo Road saddle and the Adamo Racing saddle tested by noted German urologist Dr. Frank Sommer. At the conclusion of the testing Dr. Sommer was pleased with our results and congratulated Steve on his design and achievements. Dr. Sommer stated, “A saddle where there is hardly any blood loss. Which is excellent to preserve sexuality and for preventing erectile dysfunction.”


Why are we so confident the ISM™ is a medically superior seat?
On an annual basis, bicycle riding involves several hundred million people worldwide. Studies have linked perineal pressure caused by straddling traditional bicycle seats to numbness, urinary tract and yeast infections, prostate inflammation and impotence. For male riders, in addition to the discomfort and numbness associated with a traditional saddle, there is an increased susceptibility to restricted blood flow, which can lead to arterial occlusion and permanent erectile dysfunction. For women, the restricted blood flow and hardening of the genital arteries can lead to an inability to reach orgasm. It has been found that as little as 11% of a person’s body weight can compress the genital artery!

In November 2004, Steve Toll took the ISM™ to Germany, to be tested by Dr. Frank Sommer at the University of Cologne.  Dr. Sommer is a noted expert in the area of arterial occlusion resulting from bicycle saddles.

While normal testing involves a 15-minute ride on a saddle, the test using the ISM™ was discontinued after 12 minutes.  Why?  Dr. Sommer commented, “It doesn’t get any better than this.”  In fact, blood flow in the perineum area remained at 100% throughout the test with the ISM™, a mark rarely seen in bicycle saddle testing.

In addition, Dr. Sommer’s prior research has indicated that some saddles restrict blood flow in the perineum area by as much as 95% within the first minute of a ride.  Other studies indicate that such restriction over a long period can result in permanent erectile damage.

The ISM™ is a first-of-its-kind seat.  If a family is in your future, or you’re simply tired of the pain and discomfort associated with a traditional saddle, rest your bones on the ISM™.  It’s medically better for you.  

Articles
NIOSH (National Institute for Occupational Safety & Health) Update
National Geographic Adventure, April 2003 – Riding Rough: New Evidence Continues to 
Link Biking to Impotence by Jim Thornton.

Bicycling Magazine, August 1997 – The Unseen Danger by Joe Kita

Other Research Studies: Available Through the National Library of Medicine
“Impotence and Nerve Entrapment in Long Distance Amateur Cyclist”
Andersen K.V., Bovim G.
Laboratory of Clinical Neurophysiology, Trondheim University Hospital, Norway.

“Does Bicycling Contribute to the Risk of Erectile Dysfunction?”
Goldstein I., Marceau L., Kleinman K., McKinlay J.

“Type of Saddle and Sitting Position Influence Penile Oxygen Pressure while Cycling“
Dr. Frank Sommer, Cologne University, March 2003.

“Pressure Distribution on Bicycle Saddles” (a comparison between normal “flat” saddles 
with gel and saddles with a “hole” in the perineal area)
Renato Rodano, Roberto Squadrone, Massimiliano Sacchi, Alberto Marzegan
Centro di Bioingegneria, Milan, Italy – November 2002.

“Ergonomics of 2 Bicycle Saddles” (Pressure at the Pudendal Area in Women of a 
Normal Saddle with Gel and of a Saddle with a Hole)
Dr. Ingo Froboese – Deutsche Sporthochschule, Cologne, Germany
Dr. Luc Baeyens – Centre Hospitalier Universitaire Brugmann, Brussels, Belgium.
 
Het fietszadel beinvloedt het seksleven
Het zuurstofniveau in de penis van een man die op een fiets zit, kan met 100 procent zakken zonder dat hij het beseft’
DOOR SANDRA BLAKESLEE

Fietsen is gezond, dat weet iedereen. Toch is dat niet altijd het geval. Een heleboel nieuw studiemateriaal wijst uit dat fietsers, meer bepaald mannen, beter zorgvuldig hun zadel uitkiezen. Uit die studies blijkt dat traditionele fietszadels een rol spelen bij seksuele impotentie.

Volgens wetenschappers zijn sommige zadelmodellen schadelijker dan anderen, maar volgens het onderzoek kunnen zelfs de zogenaamde ergonomische zitjes die de geslachtsorganen beschermen, schade berokkenen. Een tiental studies uit vaktijdschriften worden in het septembernummer van Journal of Sexual Medicinesamengevat in drie artikels.

In een ongezouten commentaar bij de artikels schrijft dokter Steven Schrader, een voortplantingsexpert die het fietsen bestudeert aan het National Institute for Occupational Safety and Health, dat het niet langer de vraag is of fietsen al dan niet leidt tot erectiestoornissen, maar wat we eraan kunnen doen.

De onderzoeken, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Boston en uit Italië, wijzen uit dat de tijd die een persoon op het zadel zit recht evenredig is met de kans op seksuele impotentie en libidoverlies. Onderzoekers in Oostenrijk ontdekten dat veel mountainbikers last hebben van een letsel dat veroorzaakt wordt door het zadel en dat leidt tot verkalkingen in het scrotum.

Dat betekent niet dat mensen moeten stoppen met fietsen, zegt dokter Schrader.

Wie zelden of voor korte periodes V op de fiets zit, hoeft niet ongerust te zijn, maar mannen die elke week vele uren fietsen, zouden zich wel zorgen moeten maken, zegt hij. Hij vindt dat de fietsindustrie veiligere zadels moet beginnen te ontwerpen en moet stoppen de risico’s van de huidige zadels te minimaliseren.

Een woordvoerder zegt dat de industrie zich bewust is van het probleem en dat er nieuwe ontwerpen aankomen.

“De meeste mensen rijden niet lang genoeg om zichzelf permanente schade te berokkenen”, zegt de woordvoerder Marc Sani, uitgever van het vakblad Bicycle Retailer and Industry News.

“Maar het eerste wat de consument zelf kan doen, zowel voor zijn passie als voor zijn seksualiteit, is naar een fietsenhandelaar stappen en zich een goed passende fiets aanschaffen.”

De onderzoekers schatten dat 5 procent van de mannen die intensief fietsen een matige tot ernstige erectiestoornis ontwikkelt. Sommige specialisten vermoeden dat dat cijfer veel hoger ligt, omdat de meeste mannen te verlegen zijn om erover te praten of omdat ze hun problemen in de slaapkamer niet in verband brengen met hun hobby.

Het verband tussen fietszadels en impotentie kwam voor het eerst onder de aandacht in 1997. Een uroloog uit Boston, dokter Irwin Goldstein, had het probleem onderzocht en kwam tot de vaststelling dat “er slechts twee soorten mannelijke fietsers zijn: diegenen die impotent zijn en diegenen die het zullen worden”.

De fietsindustrie had er oren naar, zegt Joshua Cohen, fysiotherapeut in Chapel Hill. De fabrikanten ontwierpen tientallen nieuwe zadels met uitsparingen, een splitsing achteraan en een dikke gelvulling om de druk op de gevoelige lichaamsdelen te verlichten.

Ook de wetenschap voerde het onderzoek op. Sinds 2000 werden tientallen studies verricht met geavanceerde apparatuur om uit te vissen wat er precies gebeurt wanneer kwetsbare menselijke lichaamsdelen in contact komen met het fietszadel.

Het gevoeligste gebied is het perineum, tussen de uitwendige geslachtsorganen en de anus. “Wanneer je op een stoel zit, komt er geen gewicht op het perineum”, zegt dokter Schrader. “Maar op een fiets wordt de druk op het perineum zeven keer groter.”

Bij mannen zit er een omhulsel in het perineum, het kanaal van Alcock. Dat kanaal omvat een slagader en een zenuw, die zorgen voor de bloedtoevoer en het gevoel in de penis. Het kanaal loopt langs een bot, zegt dokter Goldstein, en wanneer een fietser op een hard en smal zadel zit, worden de slagader en de zenuw samengedrukt. Na verloop van tijd kan een verminderde bloedtoevoer leiden tot onvoldoende druk om een volledige erectie te krijgen.

Bij vrouwen, zegt dokter Goldstein, zijn dezelfde slagaders en zenuwen verantwoordelijk voor de zwelling van de clitoris tijdens de geslachtsgemeenschap.

Er is minder onderzoek gevoerd bij vrouwelijke fietsers, voegt hij eraan toe, maar wellicht lijden zij aan dezelfde letsels.

De onderzoekers gebruiken verschillende methodes om de druk van de verschillende zadels te meten. Er is een methode waarbij een speciaal kussentje met negenhonderd drukpunten over het zadel gedrapeerd wordt. Vervolgens wordt de spreiding van het gewicht van de fietser geregistreerd op een computer.

Bij een andere techniek worden sensoren geplaatst op de penis van de fietser om de zuurstof te meten die door de slagaders onder de huid stroomt. De bloedstroom wordt gedetecteerd door andere sensoren die een ‘swoesh’-geluid naar een dopplerapparaat sturen.

Fietsen op een klassiek zadel met een traanvorm en een lange neus, brengt een kwart van het lichaamsgewicht op de neus, waardoor er druk op het perineum ontstaat. De hoeveelheid zuurstof die de penis bereikt, vermindert met 70 tot 80 procent binnen de drie minuten.

“Een man kan op een fiets zitten en het zuurstofniveau in zijn penis zakt met 100 procent zonder dat hij het beseft”, zegt Cohen. “Na een half uur is hij gevoelloos.” “Gevoelloosheid betekent dat je lichaam je probeert te vertellen dat er iets mis is”, voegt Goldstein eraan toe.

De ergonomische zadels van vandaag hebben insnijdingen op de achterkant of openingen in het midden om de druk op het perineum te verminderen. Maar dat kan het allemaal nog erger maken: de ergonomische zadels hebben een kleiner oppervlak, zodat het gewicht van de fietser harder drukt op een kleiner zadel, zegt dokter Schrader. Het perineum ontsnapt niet aan de druk, omdat de aders zijwaarts lopen en zich niet boven de insnijdingen bevinden. De aders komen nog meer onder druk te staan wanneer ze in contact komen met de randen van de insnijdingen.

De studies tonen ook aan dat een dikke gellaag op de zadels eveneens leidt tot meer druk op het perineum. Het materiaal kan immers vervormen en bulten vormen op alle verkeerde plaatsen.

Net zoals vele rokers geen longkanker krijgen, zullen ook vele fietsers nooit impotent worden door fietszadels, zeggen de onderzoekers. Het is niet bekend wat de ene persoon kwetsbaarder maakt dan de andere. Het lichaamsgewicht lijkt een rol te spelen: zwaardere fietsers oefenen meer druk uit op de zadels. Een verschillende lichaamsbouw kan ook een verschil uitmaken.

“We zorgen dat onze kinderen helmen en kniebeschermers dragen”, zegt dokter Goldstein. “Maar we vergeten hun kruis te beschermen.” © The New York Times.