ISM heeft een breed scala aan zadels, met allerlei verschillende afmetingen, vormen en hardheden. Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie omtrent de types van ISM.

Hieronder twee verschillende ‘casussen’ van houdingen op de fiets

Ik fietst graag, maakt op de mooie zomerdag het liefste kilometers of kan ook in de regen wel een stuk fietsen. Toch zit dat zadel niet zo fijn op de stadsfiets of hybride fiets die je hebt. Mijn houding is recht op of is licht voorover gebogen. Kies in dit geval voor de ‘comfort zadels’.

Op een dag fietsen zoek ik leuke stukken uit, fiets graag door en zit soms diep in de beugels. Soms ook niet, maar toch is dat zadel dan niet heel fijn. Ik fiets vaak op een mountainbike, racefiets of tijdritfiets maar het is niet heel fijn. In dit geval kiest u voor de ‘prestatie zadels’.

Comfort zadels

ISM beschikt over een groot assortiment, ook binnen de comfort zadels zijn verschillende typen zadels. Maar welke je wil is niet altijd even makkelijk kiezen. Veelal is het eerste advies dat wij geven het ISM Metro zadel, dit zadel heeft de maximale zachtheid, lijkt nog veel op het ‘reguliere’ zadel en is vaak ook meteen het goede zadel. Comfort zadels zorgen voor een plezierige rit, waarbij elk zadel een verschillende hardheid heeft gekregen.

ISM Metro – in 2017 op de markt gekomen en gebaseerd op ISM Urbaine alleen met net wat meer padding in het zadel. Dit zadel is ideaal voor mensen die een zachter zadel wensen tijdens het fietsen, perfect voor stadsfietsen en goed voor mensen die niet een té breed zadel willen.

ISM Urbaine – geïnspireerd op het Berkley en Cruise zadel. Met een overeenkomende vorm, zonder de brede achterzijde. Met een licht stijvere padding (hardheid 40) is het perfect voor fietsritten in de stad en een houding waarbij je rechtop zit.

ISM Berkley – dit zadel is geïntroduceerd in 2014 en lijkt enorm op het Cruise zadel. Dit zadel is net als de Urbaine net iets smaller op de achterkant, maar valt tussen het Cruise en het Urbaine zadel.

ISM Cruise – het breedste zadel van ISM, werkt perfect als je ook simpelweg op een stoel kan zitten. Dit zadel biedt enorm veel comfort en is perfect voor het merendeel van de fietsen (stads, hybride en cruise fiets). Door het neusloze design zal er geen druk ontstaan bij de weke delen.

ISM Touring – dit zadel is het eerste zadel van ISM, een goed doordacht zadel met een grote opening wat meer rust verzorgd op de weke delen. Getest op fietsers die al snel meer dan 25 uur per week op de fiets zitten. Perfect voor normale kleding op de normale en hybride fiets.

Performance zadels

Performance zadels zijn de perfecte vervangen voor je huidige racefietszadel, vaak is dit de eerste keuze en snel een goede keuze. Door een diepere houding wordt er nog meer druk gegeven op de weke delen waar het dunne zadel op steunt. Vooral de diepe en voorovergebogen houding zorgt voor ‘een pijn’ die niemand echt fijn vindt. Om te beginnen sommen wij graag de verschillende zadels op:

  • PN – Performance Narrow
  • PL – Performance Long
  • PS – Performance Short
  • PR – Performance Recreation
  • PM – Performance Mountainbike

Performance Narrow (PN-serie), een smal zadel dat extra ruimte geeft bij de hamstrings en in de lies. Een groot voordeel hievan is dat ook tijdens de ‘trekfase’ (van 6 tot 12 uur) meer kracht geleverd kan worden. Vooral de PN1-serie geeft een optimale ruimte voor racefietsers, tijdrijders en triatleten.

Performance Long (PL-serie), een langer zadel (275 mm) dan andere zadels. De PL serie is de opvolger van het populaire voorheen genoemde ‘Prologue’ zadel. De lange vorm van dit ISM zadel zorgt voor een betere voor-achter beweging en een bredere achterkant dat comfort dient te bieden voor klimmers die de rug draaien en wordt veel aangeraden voor racefietsers of mountainbikers.

Performance Short (PS-serie), short, dus kort. Dit zadel is hét perfecte zadel voor de triatleet. PS zadels zijn 250 mm lang en hebben een breedte van 30 mm, hierin beschikt de achterkant van het zadel over een haak om de fiets gemakkelijk op te hangen. De achterzijde van het zadel heeft een licht aflopende vorm dat zorgt voor de maximale heup ondersteuning.

Performance Recreation (PR-serie), ook wel de alleskunner. Deze zadels hebben een padding van 40 tot 60, relatief zacht ten opzichte van de andere zadel-series. Geliefd onder vele triatleten, racefietsers, mountainbikers, maar ook een fantastische oplossing voor de hybride- of stadsfietser. Dit zadel wordt toch wel veelal aangeraden bij een rechtop zittende houding.

Performance Mountainbike (PM-serie), een update van het ISM Peak zadel. Door de aflopende achterkant is het voor de fietser gemakkelijker om ‘achter’ het zadel te komen tijdens lastige technische stukken. Dit zadel is speciaal ontworpen voor de mountainbiker die graag uitdaging opzoekt.